Vlammen Zonder Burnout

By Mark Descande | Blog

nov 06

Vlammen Zonder Burnout. De titel geeft je al een idee waar de training over gaat; het voorkomen van een burnout. Hoe blijf ik optimaal presteren zonder als een uitgeblust hoopje in bed te belanden? Trainster Linda de Wolf vertelt enthousiast, maar duidelijk over haar verleden als actrice en danseres en hoe ze deze beide passies gebruikt in haar trainingen om anderen een gezonder leven te laten leiden.

flaming girl smallVoordat Linda begint te vertellen hoe je je stressniveau verlaagt, legt ze eerst helder uit wat stress precies is. Dit zijn in feite alle prikkels die je lichaam te verduren krijgt. De hele dag worden je zintuigen gestimuleerd door bijvoorbeeld geluiden, gevoelens en licht. Daarnaast heeft iedereen het steeds drukker. Deadlines op het werk, vergaderingen, de kinderen van school halen of het huishouden. Al deze dingen vragen veel energie en we vragen ook steeds meer van elkaar en van onszelf. Als we na een zware inspanning niet voldoende rust nemen krijgt het parasympatische deel van ons autonome zenuwstelsel niet voldoende de kans om ons lichaam te herstellen. Dan lopen we na verloop van tijd tegen een spreekwoordelijke muur aan en komt ons lichaam in opstand. Je wilt en kunt op zo’n moment absoluut niets meer. We spreken dan van een burnout.

Het autonome zenuwstelsel doet zijn werk zonder dat je hierbij hoeft na te denken. Het stuurt een groot aantal lichaamsfuncties aan, zoals de ademhaling, de spijsvertering, het hart en andere inwendige organen. Door te veel stresshormoon en te weinig slaap / ontspanning, kan dit systeem ons lijf niet optimaal herstellen en op den duur krijg je lichamelijke en / of geestelijke klachten. Je kunt hier echter wel wat aan doen.

Door bepaalde prikkels uit je omgeving te verwijderen, geef je je lichaam de kans zichzelf te herstellen. Door bijvoorbeeld een uur of twee voor het slapengaan geen beeldschermen meer aan te hebben en fel licht te vermijden, kan je lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaken, waardoor je gemakkelijker in slaap valt. Ook geluiden en straling van telefoons, tablets, computers, maar ook wekkerradio’s kan een negatieve invloed hebben. Het wordt ook aangeraden in een andere kamer te slapen dan je woonkamer en de slaapkamer voor niet meer dan twee verschillende doeleinden te gebruiken. In de eerste plaats natuurlijk om te slapen…

Verder is het belangrijk gedurende de dag regelmatig korte pauzes in te lassen en voldoende tijd te nemen voor leuke dingen, zoals hobby’s. Dit houdt misschien in dat je soms “nee” moet zeggen tegen je baas, maar het zorgt ervoor dat je uiteindelijk gelukkiger en gezonder bent, waardoor je minder vaak ziek bent en dus ook beter zult presteren.

Ook gezonde en gevarieerde voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van stress. Vet en suiker zijn een aanslag op je lichaam en je lijf moet hard werken om dit allemaal te verwerken. Door de inname van gezonde voeding krijgt je lichaam de juiste bouwstoffen en brandstof binnen om optimaal te presteren.

Voel je je gestrest en bijna opgebrand? Probeer dan deze handige tips te hanteren en geef je lichaam de kans zichzelf te herstellen. Blijft je stressniveau te hoog? Kijk dan uit naar onze volgende blog over het omgaan met stress.

About the Author